Thuisbatterijen zijn grote batterijen die overtollige, geproduceerde energie van zonnepanelen lokaal opslaan. Maar wist je dat je thuisbatterijen ook kunt inzetten om je pieken in het capaciteitstarief te verminderen? In dit artikel ontdek je hoe je een thuisbatterij snel rendabel kunt maken anno 2024!
1. Hoe werkt een thuisbatterij?
Gewone batterijen zijn alom bekend, in tegenstelling tot thuisbatterijen. Ze zitten bijvoorbeeld in smartphones, laptops, speelgoed, elektrische fietsen en elektrische wagens. De meeste van die batterijen kunnen we opladen (energie laden) om ze later te gebruiken (energie ontladen). Voor thuisbatterijen geldt hetzelfde principe.
Om de thuisbatterij op te laden, zijn er twee mogelijkheden. Je kunt de thuisbatterij opladen met goedkope energie van het elektriciteitsnetwerk, maar je kunt ze ook opladen met overtollige zonne-energie van jouw zonnepanelen. Die laatste produceren echter enkel energie als het licht is. Op heel wat momenten produceren zonnepanelen dan zelfs veel meer dan wat er op dat ogenblik nodig is. Het is zelfs zo dat huishoudens gemiddeld slechts 30 tot 40% van de opgewekte energie rechtstreeks gebruiken. Daarom is het belangrijk om het overschot aan zonne-energie op te slaan via een thuisbatterij.
2. Kan een thuisbatterij piekverbruik afvlakken?
Ja! Met een thuisbatterij kun je piekbelastingen op het elektriciteitsnet afvlakken door, tijdens de duurste momenten (namelijk tijdens de pieken), de opgeslagen elektriciteit te gebruiken.
Voorbeeld: 10% reserve om te anticiperen op piekverbruik
Je kunt je thuisbatterij zo instellen dat er altijd 10% reserve blijft om in te spelen op het capaciteitstarief. Dit betekent dat, als de batterij onder de 10% komt en je verbruik 3000 watt is, de thuisbatterij 2500 watt van het energienet haalt en 500 watt uit de thuisbatterij. Zo verminder je pieken en beperk je het capaciteitstarief.
Als de thuisbatterij op 5% komt, zal deze later, wanneer de stroom goedkoper is, weer opladen tot 10%. Deze waarden kun je uiteraard zelf instellen.
3. Onafhankelijk van het net dankzij een thuisbatterij
Kan je 100% onafhankelijk zijn van het elektriciteitsnet door het opslaan van je zonne-energie? Eerlijk is eerlijk: in realiteit is dat (nog) niet het geval. Van (ongeveer) november tot februari ben je voor jouw stroom nog altijd deels aangewezen op het elektriciteitsnet. Toch blijft een thuisbatterij een zinvolle investering, want met een combinatie van voldoende zonnepanelen en een thuisbatterij kan je tot 85% onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet.
4. Welke thuisbatterijen zijn de beste op de markt?
De beste thuisbatterijen op de markt worden momenteel geleverd door merken zoals: SMA, Huawei, Enphase en SigEnergy. Deze merken staan bekend om hun betrouwbaarheid, efficiëntie, geavanceerde technologieën en zelflerende algoritmes om jouw energiefactuur maximaal te verlagen.
Wist je dat…
… hoe meer zonnepanelen je op je dak legt, hoe meer overschot je hebt in de zomer? Hierdoor zal je thuisbatterij een langere levensduur hebben.
Daarnaast zorgt een groter aantal zonnepanelen ervoor dat je in de winter meer diffuus licht opvangt. Dit betekent dat je zelfs tijdens de donkere winterdagen je thuisbatterij nuttig kunt gebruiken om zonne-energie op te vangen.
Conclusie
Het installeren van een thuisbatterij is een slimme investering die zichzelf terugbetaalt. Overtollige zonne-energie opslaan en gebruiken wanneer jij het nodig hebt, zorgt voor maximale energiebesparing en onafhankelijkheid. Met merken als SMA, Huawei, Enphase en SigEnergy, geniet je van betrouwbare en geavanceerde oplossingen die jouw energiekosten verlagen en je ecologische voetafdruk verkleinen.
Wacht niet langer en vraag vandaag nog een offerte aan. Verzeker jezelf van lagere energiekosten, meer onafhankelijkheid en een groenere toekomst. Zo is je woning klaar voor morgen!